Kampverslag Zomerkamp Welpen

Het zomerkamp van de Welpen is inmiddels alweer ten einde! Dit artikel is voor iedereen die benieuwd is naar alle beleefde avonturen.

In dit eerste verslag blikken we terug op alle kampdagen. Niet alleen in geschreven woord, want dit jaar kunnen we ook voor het eerst uit de ogen van een Welp kijken!

Het filmpje staat hieronder. Er is inmiddels ook een foto album!

Lees voor het volledige verslag vooral verder!

Zaterdag (heenreis)

Tegen het einde van de ochtend zijn de Welpen vetrokken vanuit het Bergsche Bos richting Ede. Het clubhuis van de Scouting club Tarcisius zal daar de komende week als locatie van het zomerkamp dienen. Het Wilde Westen in het Oosten van ons land.

Dankzij de inzet van de rijdende ouders (en de Welpen) waren de spullen bij aankomst al snel uitgeladen en – na het uitleggen van de regels van het kamp – kon er dus ook snel wat spel gespeeld worden.

Na de avond maaltijd, zelfgemaakte broodjes hamburger uit de barbecue, is ‘s avonds ook het bos in de buurt ontdekt met een potje Levend Stratego. En de dag was vervolgens alweer afgelopen.

Zondag

Op de eerste ‘echte’ zomerkamp dag was het natuurlijk even wennen aan het kampleven. Het opstaan (met ochtendgym!), de opening en samen eten was voor een hoop Welpen de eerste keer. Maar de draad werd al vlug opgepakt.

Maar de Welpen zijn natuurlijk in het Westen met een reden – namelijk om Sherrif Pat Garret te helpen de vrede terug te brengen in de regio. Die kwam dan ook langs om hen rond te leiden in het gebied.

In groepjes werden gedurende de dag de thema figuren ‘Victorio’ (Indianen opperhoofd), ‘Buffalo Bill’ (Showman) en Bob Tomson (Bandiet) geïntroduceerd.

Pannenkoeken bakken, sluipen als indianen, en mikken als cowboys werden geoefend. En in de avond natuurlijk ook nog even het bos ontdekken met een potje Levend Stratego.

Maandag

Elk zomerkamp is natuurlijk uniek, maar er zijn altijd elementen die steeds weer terugkomen. Één daarvan is de sportdag, waarbij de Welpen in een junior en senior klassement strijden om in de top 3 terecht te komen.

Daarvoor konden punten verdiend worden bij onderdelen als gewicht heffen en hardlopen, en ook bij typische Cowboy sporten als lasso werpen en spijkerpoepen.

Het weer was goed en de strijd was hevig. Pat Garret was onder de indruk en was dan ook degene die de medailles en de fameuze leenshirts uitdeelde aan de winnaars.

In de avond kon er weer een beetje bij gekomen worden met het schrijven van de kaarten naar huis, een warme douche en de ‘tassencontrole’ (spannend!).

Dinsdag

Pat Garret is nu al enige tijd op zoek naar Billy the Kid, maar kan hem nog niet vinden. Hij schijnt een boomhut te hebben, dus taak aan de Welpen om de kunst van het klimmen onder de knie te krijgen.

De fietsen werden verzameld en na een uitdagende tocht door de uitgestrekte (en heuvelachtige) natuur kwamen de Welpen aan bij het indrukwekkende klimbos Simia.

Hier kon hoog in de bomen geklauterd worden over gevaarlijke obstakels, wat erg spannend (en gaaf) was. Natuurlijk wel veilig vast gemaakt.

Na de lunch daar te hebben genuttigd onder een zeil (vlak na het klimmen barstte het los!) en de flinke tocht terug was iedereen doodop. Gelukkig was het toen ook tijd voor de middag rust, waarbij er voorgelezen werd en – vooral dit keer- ook geslapen.

In de avond hebben de Welpen een film gekeken, inclusief popcorn. En lekker op het eigen matje. En daarmee was ook de dinsdag alweer omgevlogen.

Woensdag

De woensdag begon erg nat – en dat bleef ook zo de gehele ochtend. Daarom (en omdat iedereen er toch ook wel aan toe was) werd er voor het eerst ècht uitgeslapen tot bijna acht uur. En bij de ochtend gym werd het rondje rennen vervangen door extra lang te dansen en springen op muziek.

Na de opening ging een deel van de Welpen het spel ‘Dixit’ spelen en een ander deel een Indianen dorp in elkaar knutselen.

En overigens ook nog het laatste stukje van de film van de avond daarvoor – die was er namelijk vlak voor het einde mee opgehouden..

Na de rust was het haasten – er was een afspraak die gehaald moest worden. In het thema van spoorzoeken heeft een natuurgids namelijk de Welpen ruim twee uur lang door het bos geleid.

Er werd gezocht naar (sporen van) dieren, met daarbij de nodige uitleg. Erg leuk, maar een flinke inspanning zo’n tocht.

In de avond was tot slot de (inmiddels klassieke) Bingo avond! Gehuld in hun eigen thema kleding sloten de Welpen zich aan bij Buffalo Bill – die weer voor mooie prijzen had gezorgd.

Donderdag

Na de natte woensdag was het weer op donderdag gelukkig weer uitstekend. Dat was maar goed ook, want het programma vond grotendeels buiten plaats.

Het spel stond in het teken van spoorwegen bouwen – wat gedaan werd met een groot ‘Kolonisten van Catan’ bord.

In groepjes konden de Welpen materiaal verdienen, steeds bij andere spelposten. Zo moesten ze knopen leren, Kubb spelen, worstelen, een cursus EHBO doen en meer.

Een leerzame, maar ook spannende dag – want elk team wilde natuurlijk de meeste punten verdienen!

In de avond kwam Pat Garret samen met een bankier langs. Dankzij het eerder inrekenen van een bandiet was er een hoop geld verdiend.

En dat moest natuurlijk uitgegeven worden, middels de altijd populaire Casino avond!

Tijdens deze avond konden Welpen hun muntjes inzetten op paarden racen, Black Jack, hoger-lager en meer. En ook uitgeven aan de nodige versnaperingen!

Vrijdag

De laatste èchte kampdag! Die helaas wel begon met een heleboel regen – binnen ontbijten dus. En vervolgens met de regenjas aan richting het bos, om hutten te bouwen en een ‘smokkelspel’ te spelen.

Tijdens de lunch en de middagrust barstte het pas echt los buiten. Maar de Welpen hadden geld bij zich, dus binnen blijven was geen optie.

De helft van de groep ging dan ook met Bagheera en Ikki met de auto’s naar de lokale speelgoedboer in Ede. De andere helft bleef binnen om spelletjes te spelen en te douchen.

Aan het einde van de middag werd het droog en werd er begonnen aan het stoken van het kampvuur, nog voordat het galgenmaal zou beginnen. Pat Garret kwam ook nog langs en bleek een duel met Billy the Kid aan te gaan! Uiteindelijk, dankzij de hulp van de Welpen, lukte het hem de bandiet te verslaan en naar de gevangenis te sturen.

Maar natuurlijk eerst het ‘galgenmaal’ – het meest uitbundige maal van het kamp. Als voorgerecht een heerlijke soep, gevolgd door een ‘amuse’.

Als hoofdgerecht gevulde paprika met risotto. En om het af te ronden een wafel met ijs en chocolade saus!

De dag werd afgerond met de Bonte Avond. Er werd gezongen, gedanst en de Welpen hadden ook nog het e.e.a. geknutseld dat ze mochten presenteren. En voor iedereen het door had was de dag alweer voorbij.

Zaterdag (terugreis)

De laatste zaterdag van het kamp stond zoals altijd vooral in het teken van een strak schema en veel opruimen. Direct na de ochtendgym moesten de Welpen hun matjes en slaapzakken opbergen en de tassen inpakken. Ook bij het ontbijt zat het tempo er goed in.

Het corvee mochten de Welpen voor deze keer overslaan – samen met wat leiding gingen ze richting het bos om het e.e.a. aan spellen te spelen. De overgebleven leiding is toen flink aan de slag gegaan – samen met enkele ouders die wat later aanschoven!

Tegen het begin van de middag stond de hele groep alweer in Rotterdam – terugblikkend op een geslaagd kamp!