Geschiedenis

vroeger (Custom)Het was in 1957 dat schipper Aad van Broekhoven werd gevraagd weer eens aktief te worden binnen de V.C.J.C. (Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale). Voor zijn militaire dienst was hij o.a. aktief geweest binnen het vrije vogelwerk (jongens 12-15 jaar).

Hij reageerde positief op dit verzoek, echter onder de nadrukkelijke voorwaarde dat het een vrije vogel watergroep zou moeten worden. Hiertegen bestond geen bezwaar, men vond het zelfs wel een leuk idee.

Samen met Thijs Jager richtte hij de Vrije vogel watergroep “de watervogels” op. De naam werd al snel veranderd in “De Argonauten”, naar de grote helden uit de Griekse mythologie.

vroeger1 (Custom)Binnen de V.C.J.C. bleven De Argonauten de enige watergroep. Om niet in een isolement te raken, werd er al regelmatig contact gezocht met de zeeverkenners. Met wedstrijden mochten we “voor zoete koek” meedoen.

Toen in 1965 bleek dat er binnen de V.C.J.C. geen enkele kans was op uitbreiding van het waterwerk, werd besloten om ons aan te sluiten bij de toenmalige NPV (Nederlandse Padvinder Vereniging).

De Argonauten bleven wel hun eigen identiteit behouden. We sloten ons aan als een zogenaamde speciale groep, vanwege de vrijzinnig christelijke grondslag, waarvan ook nu nog steeds wordt uitgegaan.

vroeger2 (Custom)De eerste groepsmiddagopening als zeeverkennersgroep vond plaats op 29 januari 1966. De naam werd uiteraard gelijk veranderd in “Zeeverkennersgroep De Argonauten”.

In 1968 werd gestart met een welpenhorde. Theo van Leeuwen was de eerste akela en begon met twee welpen. In het najaar van 2003 wordt de welpenhorde omgevormd tot een dolfijnengolf. De dolfijnenspeltak is eerder dat jaar door Scouting Nederland bedacht als welpen-alternatief speciaal voor zeeverkennersgroepen. Het spel richt zich nu meer op het water en ook dragen de dolfijnen blauwe uniformen (was groen bij de welpen).

Op 18 september 1993, tijdens een weekend aan de Rottemeren, werd de Zeearendenbak opgericht. Deze bak is voor jongens tussen de 17 en 19 jaar, die zelf hun programma verzinnen en ook zelfstandig de opkomsten draaien. Zij worden hierbij ondersteund door hun bakscoach (een staflid). De leden van de bak waren Marc Bongers, Maarten de Boer en Matthijs Numan. Sindsdien zijn er al vele samenstellingen geweest.

Maar hier bleef het niet bij. Op 13 september 2008 krijgt de groep er een nieuwe leeftijd categorie bij, de Bevers zijn vanaf dat moment toegevoegd aan de Argonauten. Bevers zijn jongens van 5 tot 7 jaar en zijn een mooie voorbereiding op de Welpen. De eerste opkomst vond plaats op peuterspeelzaal de Boerderij aan de Hoeksekade 97 in Bergschenhoek, later verhuisde ze mee naar de koeienwei aan de Hoeksekade 150.

De Bevers spelen in het verhaal van huize Hotsjietonia, waar zij bijzondere figuren als Lange Doener, Hippe Springveer, Pompedomp, Lappezak, Frederik scheuremaar en ssstt. Hans Stoutjesdijk was de eerste Lange Doener en startte met 5 Bevers. De groep is gegroeid naar een gemiddelde van 12 Bevers.