Skip to content

 

Geschiedenis de Argonauten

 • 1957

  Aad van broekhoven

  \"vroeger1In 1957 werd schipper Aad van Broekhoven gevraagd actief te worden binnen de V.C.J.C. (Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale). Voor zijn militaire dienst was hij o.a. actief geweest binnen het vrije vogelwerk (jongens 12-15 jaar).

  Samen met Thijs Jager richtte hij de Vrije vogel watergroep “de watervogels” op. De naam werd al snel veranderd in “De Argonauten”, naar de grote helden uit de Griekse mythologie

  Binnen de V.C.J.C. bleven De Argonauten de enige watergroep. Er werd regelmatig contact gezocht met de zeeverkenners. Met wedstrijden mochten we “voor zoete koek” meedoen.

 • 1965

  Begin Argonauten

  In 1965 bleek dat er binnen de V.C.J.C. geen kans was op uitbreiding van het waterwerk, er werd besloten om aan te sluiten bij de NPV (Nederlandse Padvinder Vereniging).

  De Argonauten bleven wel hun eigen identiteit behouden. We sloten ons aan als een zogenaamde speciale groep, vanwege de vrijzinnig christelijke grondslag.

  De eerste groepsmiddagopening als zeeverkennersgroep vond plaats op 29 januari 1966. De naam werd veranderd in “Zeeverkennersgroep De Argonauten”.

 • 1968

  Oprichten Welpen

  In 1968 werd gestart met een welpenhorde. Theo van Leeuwen was de eerste akela en begon met twee welpen. Aanvankelijk werd een gymlokaal als clubhuis gebruikt, maar niet lang na de oprichting werd het binnenvaartschip \’De Hoop\’ aangeschaft.

  \"vroeger2

  In het najaar van 2003 wordt de welpenhorde omgevormd tot \’dolfijnen\’. Die spelvorm is door Scouting Nederland enige tijd gebruikt als alternatief voor welpen voor zeeverkennersgroepen.

  Later is de speltak (met het vervallen van dolfijnen) weer een welpenhorde geworden, maar bepaalde elementen (zoals de blauwe uniformen) zijn gebleven.

 • 1993

  Oprichten Zeearendengroep

  Op 18 september 1993, tijdens een weekend aan de Rottemeren, werd de Zeearendenbak opgericht. Deze bak is voor jongens tussen de 17 en 19 jaar (inmiddels 16-18), die zelf hun programma verzinnen en ook zelfstandig de opkomsten draaien.

  Zij worden hierbij ondersteund door hun bakscoach (een staflid). De leden van de eerste bak waren Marc Bongers, Maarten de Boer en Matthijs Numan. Sindsdien zijn er al vele samenstellingen geweest.

 • 2008

  Oprichten Bevergroep

  \"\"

  Op 13 september 2008 kreeg de groep er nog een nieuwe leeftijd categorie bij. De Bevers zijn jongens van 5 tot 7 jaar en een mooie voorbereiding op de Welpen.

  De eerste opkomst vond plaats op peuterspeelzaal de Boerderij aan de Hoeksekade 97 in Bergschenhoek, later verhuisde ze mee naar de koeienwei aan de Hoeksekade 150.

  Hans Stoutjesdijk was de eerste \’Lange Doener\’ en startte met 5 Bevers.

 • Heden