Motorschip De Hoop

MS De Hoop in 1931 (Custom) Zeeverkennersgroep de Argonauten is de trotse eigenaar van motorschip De Hoop. Deze 24 meter lange binnenvaarder van het type Hagenaar is in 1908, door de Werf Stofberg toen nog gevestigd in Mijdrecht, voor eigen risico op stapel gezet. In maart 1909 was de tewaterlating en in april 1909 de overdracht aan de eerste eigenaar.

Sinds december 1969 is het schip eigendom van de Argonauten. Vroeger was het een zeilschip, maar na de 2e Wereldoorlog is hij voorzien van een 40pk sterke Lister motor. Overigens is er ook een artikel geschreven over wat er met de Hoop in de 2e Wereldoorlog allemaal meegemaakt is!

Het schip is aangepast aan het huidige gebruik, maar de onderdelen van het schip bevinden zich allemaal in een staat die overeenkomt met de oorspronkelijke bouwwijze en het uiterlijk van een Hagenaar. Mede hierom is het sinds 2005 officieel een varend monument.

Dolfijnen in Hoop (Custom)De Welpen gebruiken het schip als clubhuis. Elke zaterdag ochtend komen zij naar de vaste ligplaats van de Hoop in de Rotte, nabij de Irenebrug om hun spelprogramma te draaien met het ruim van de Hoop als uitvalsbasis. En een paar keer per jaar worden de trossen losgegooid en gaan ze een stukje varen, bijvoorbeeld naar de Rottemeren.

Voor de Verkenners is de Hoop meer een varend kamphuis. Zo gaan zij tijdens de zomervakantie 3 weken op kamp naar Friesland. Met de vletten op sleep vaart de Hoop hen dwars door Nederland naar Friesland toe.

Het ruim wordt gebruikt om te eten en te slapen, en als het slecht weer is ook om in te spelen. Hierbij moet wel elke keer het ruim verbouwd worden want eten doen we aan tafels en slapen in kooien! Een enkele keer gebruiken ze de Hoop ook voor een gewone opkomst.

Meer informatie is te vinden op de Hagenaar de Hoop website.