Skip to content

ZoKa 2021 – Deel 2 (Veerse meer)

ZoKa 2021 - deel 2 - 63a (Groot)

Zaterdag 24 juli

Vandaag gaan we verhuizen naar het 2de kampterrein aan het Veerse meer. Dat betekend dat we na het ontbijt meteen beginnen met het afbreken van het kampterrein. Alle tenten worden leeggehaald en afgebroken. Alle spullen laden we in de aanhangers die vervolgens net als de boten door een paar stafleden en hulptroepen naar de nieuwe locatie gereden worden. Om 12 uur komt er een luxe touringcar voorrijden waarmee de verkenners naar Kamperland rijden. Daar bouwen we weer een nieuw kamp op. Nu bouwen we ook de grote Basecamp tent op, want voor deze week is er minder mooi weer voorspeld. Dat blijkt al als we gaan eten, dan komen de eerste spetters naar beneden. Na het eten doen we wat gezelschapsspelletjes in de tent en dan gaan we lekker slapen.

Zondag 25 juli

Het is zondag en dat betekend dat we een uurtje mogen uitslapen. We gaan het water op om de zeilwedstrijden van vorige week af te maken. Maar als we net op het water zijn, blijk het zwaard van de Sternen half los te hangen. Dus voor we van start gaan, moeten we dat eerst repareren. Pim gaat snel naar de haven om daar de spullen voor te halen en een uurtje later heeft hij een nieuwe bout onder de boot gemonteerd. Dan zoeken we de andere boten weer op, maar de wind is ondertussen afgenomen zodat het te weinig is om een leuke wedstrijd te houden. We besluiten een rondje eiland te varen. Maar niet veel later zien we een onweersbui naderen en keren we weer om. We laten de zeilen zakken en gaan op sleep terug naar het kamp. Daar aangekomen barst de bui los, met vooral heel veel regen. Tot het eten vermaken de jongens zichzelf in de tent. Na het eten blijft het af en toe regenen en dus spelen we de rest van de avond kringspellen.

Maandag 26 juli

Het programma voor vandaag is iets heel speciaals: we gaan waterskiën. We moeten daar op tijd zijn en slaan daarom de opening in uniform over. Om half 10 is de morning coffee en dan gaan we lopend naar de waterskibaan die 3,5 kilometer verder op ligt. Daar aangekomen kleden we ons om in een wetsuit en een zwemvest. Na een uitlegfilm krijgen we allemaal een paar waterski’s en nog een laatste uitleg over het starten. Een voor een nemen we plaats bij de start en proberen we te skiën op het water. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht en velen vliegen al snel voorover het water in of halen allerlei andere kapriolen uit. Een enkeling lukt het om een stuk verder te komen bij de eerste poging. Gelukkig hebben we de baan een uur tot onze beschikking en kunnen dus nog wat vaker proberen. We zwemmen terug naar de kant en lopen weer naar de start voor een nieuwe poging. De laatste ronden lukt het een flink deel van de groep al om een stuk te blijven staan, en een enkeling weet zelfs 1 of meerdere ronden te maken. Hoe dan ook was het een super leuke activiteit. Als we terugwandelen begint het heel hard te regenen. Er is ook geen wind, dus na de lunch blijven we op het kampterrein. Iedereen kan rustig bijkomen van het waterskiën. Ook worden er gezelschapsspellen gespeeld en boeken gelezen. En er zijn ook verkenner die zelf een dasring knopen. Na het eten gaan we alsnog het water op. Het is droog geworden en er staat een prima wind voor de laatste 2 races van de zeilwedstrijden waar we vorige week al mee begonnen waren. De Stormvogels winnen vandaag bij de senioren en daarmee ook de beker. Het zelfde geld voor de Jagers bij de junioren. Tijdens het terugzeilen gaat de zon al onder. Terug op het kampterrein drinken we nog snel wat en dan gaan we slapen.

Van de eerste pogingen tot waterskiën hebben we ook een leuk filmpje gemaakt:

 

Dinsdag 27 juli

Na het verbeteren van onze boten en onze Viking skills de afgelopen week, is het nu tijd voor het echte werk: de verovering van Zeeland. Voor een Viking gaat er niks boven een beetje vechten en plunderen. We maken onze boten klaar en gaan het water op voor een verkenning van het gebied. Eerste stop is het vestingstadje Veere aan de overkant van het water. Om ongezien het stadje binnen te komen maken we onze eigen ingang in de vestingmuur door deze te bekogelen met katapulten. Eenmaal binnen gaan we opzoek naar onze spion die al eerder naar Zeeland was vertrokken. Hij blijkt niet in Veere maar we krijgen wel aanwijzingen dat er een Viking op het eiland Arneplaat een stukje verder op zit. Snel varen we daar heen. Deze Viking blijkt niet onze spion te zijn, maar eenzame verdwaalde Viking. Maar als we een potje Fins kubb met hem spelen wil hij ons wel vertellen waar de spion is. Deze blijkt op het eiland Haringvreter te zitten. We hijsen de zeilen het gaan ruime wind die kant op. De wind is wat aangetrokken en in de verte zien we donkere wolken verschijnen, met ook wat onweer erin. We leggen met de hele vloot aan bij de Haringvreter en schuilen in het bos. Ondertussen vinden we ook de spion. Na ruim een half uur is de bui met onweer voorbij en gaan we op sleep terug naar het kampterrein. We eten in de Basecamp omdat het er nog wat regen langs komt, maar bij het corvee is het alweer droog. De groep naast ons is ondertussen weggegaan, waardoor we nu de ruimte hebben voor een renspel. We spelen ringbal en gaan dan op tijd naar bed, want morgen gaan we Zeeland veroveren!

Woensdag 28 juli

De 4 bakken gaan vandaag op plundertocht. Als eerste gaan ze proberen hun leger te vergroten door manschappen te halen bij verschillende dorpen in de buurt. Door het dorpshoofd te verslaan kunnen zij extra mannen verdienen, die ze later kunnen gebruiken in de strijd om Zeeland. Het waait vandaag stevig, dus als eerste reven we het grootzeil zodat we veilig het water op kunnen. De tocht gaat langs 4 dorpen met elk hun eigen uitdaging: zeeslag, bijlwerpen, boogschieten en blikwerpen. Door de harde wind kunnen we een lekker stuk varen tot aan de Veerse Gatdam aan de ene kant, en de Haringveter aan de andere kant. Maar het is wel hard werken, ook door de golven die er staan. Gelukkig valt er niet zo veel regen vandaag en zien we regelmatig de zon. Zodra alle posten gedaan zijn keren we terug naar het kampterrein waar we even bij kunnen komen voordat we gaan eten. Na het eten spelen we een soort Risk, waarbij elke bak zijn legers op het spelbord verdeeld. Op 3 posten kunnen ze nog extra legers verdienen door te sporten, spullen te verslepen en rond een boei te kanoën of wrikken. Uiteindelijk is het de Aalscholver bak die het grootste deel van Zeeland weet te veroveren en er met de winst van door gaat.

 

Donderdag 19 juli

Het is alweer de laatste speldag van het kamp, wat gaat de tijd toch snel. Nu Zeeland is veroverd is het tijd voor een feest. De koks maken een galgenmaal en daarna hebben we een bonte avond rond een kampvuur. Maar voor het zover is moeten we deze voorbereiden. We gaan het water op langs 3 posten. Op de eerste post maken we een spandoek ter versiering. Op de tweede post verzinnen we een sketch en als laatste maken we een muesli reep. Heeft niks met de bonte avond te maken, maar is wel leuk/lekker 😊. Ook vandaag waaide het weer stevig, dus voeren we rond met een rif in de zeilen. Door de windrichting was het soms wel een uitdaging om bij de posten weg te komen, maar gelukkig was de rib in de buurt om te helpen waar nodig. Bij terugkomst in de haven maken we meteen de boten vervoersklaar. Ook halen we de l’alliance en rib al uit het water.

Het was overwegend zonnig vandaag. Dat betekend ook dat we het galgenmaal buiten kunnen houden. De koks hebben de verkenners laten kiezen wat hun favoriete gerechten uit het kamp waren en deze nogmaals gemaakt. Zo konden we genieten van uiensoep vooraf, als hoofdgerecht boeuf bourguignon met rijst, snijbonen, mangosalade met muntdressing en komkommersalade met appel. En als toetje was er schepijs, dat was weer genieten.

Na de afwas steken we het kampvuur aan voor een gezellige avond zingen onder begeleiding van Raymond met zijn gitaar. Tussendoor voeren de bakken hun sketches op, waar we hartelijk om kunnen lachen. Een mooie afsluiting van het kamp. Het is al donker als de verkenners naar bed gaan. De staf blijft nog even rond het kampvuur zitten om de dag na te bespreken en de planning en taken van morgen door te spreken.

Vrijdag 30 juli

Voor de laatste keer speelt Raymond ons wakker met zijn gitaar. Bij het ontbijt krijgt iedereen zijn nieuwe kampshirt uitgereikt. En daarna gaan we aan de slag om het kampterrein af te breken en de aanhangers in te laden. Gelukkig heeft het niet veel meer geregend en zijn bijna alle tenten droog. Door de vele regen en modder zijn ze wel vies, wat betekend dat we veel tijd kwijt zijn aan het schoonmaken ervan. Om kwart over 11 zijn alle tenten opgeruimd en staat de weg al vol met auto’s van ouders die hun zoon komen ophalen, maar we moeten nog even doorwerken om alle spullen in de aanhangers te krijgen. Maar om stipt 12 uur gaat de laatste aanhanger dicht en is ook de laatste verkenner opgehaald. Precies volgens planning. En dat is ook het moment dat het begint te regenen, wat een mazzel hebben we gehad vandaag! De staf loopt nog een rondje over het terrein en breng hun eigen spullen naar de auto en rijden dan naar een restaurantje verderop aan het water voor een welverdiende lunch. Daarna varen we de vletten naar de overkant waar de vrachtwagen van de firma Ripping deze weer komt ophalen. We rijden naar Rotterdam en laden meteen de vletten weer af en varen deze naar het eiland. Ook de rib en de l’alliance worden teruggebracht en we legen de eerste aanhanger. Tegen zessen is dat klaar en gaan ook wij naar huis.

Zaterdag 31 juli

De volgende ochtend verzamelen de staf en koks om 10 uur weer op het eiland om de rest op te ruimen. Tussen de buien door varen we de spullen uit de 2de aanhanger over en ruimen alles op. Ook de bootspullen worden opgeruimd. De boten, zeilen, lijnen en reddingsvesten spoelen we schoon om het zout te verwijderen. Dit hangen we te drogen in het clubhuis, samen met de enige tent die nat was. Het is al bijna 4 uur als we klaar zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje blikken we nog even terug op een geslaagd kamp. Ondanks alle beperkingen en dat er paar verkenners en leiding thuis tussendoor naar huis moesten ivm klachten (gelukkig kon iedereen na een paar dagen weer terug aanschuiven) is het toch een leuk kamp geweest, met hoogtepunten zoals het zeilen op de Oosterschelde en het waterskiën. Nu genieten van de rest van de zomer en in september starten we weer met een nieuw seizoen.

Van de 2 weken kamp hebben we ook een filmpje gemaakt:

En ook deze week hebben we een heleboel foto’s gemaakt, die kan je hieronder bekijken: