Skip to content

ZoKa 2019 – Deel 2

ZoKa 2019 deel 2 - 56

Maandag 29 juli

We worden vandaag door een duo wakker gezongen, Arjen zingt terwijl Raymond de gitaar speelt. Daarna gaan de jongens zich wassen en toveren we de slaapzaal om tot een eetzaal. Na de dagopening aan dek gaan we aan het ontbijt. Als de buikjes vol zijn en de lunchpakketten gesmeerd gaan we aan het corvee. Het ruim wordt geveegd, de afwas gedaan en het dek opgeruimd. Dan is het tijd voor de Morning Coffee en de aandacht. Rond 10 uur gaan we het water op voor een dagje zeilles. De verkenners worden op zeilniveau over de 5 vletten verdeeld en gaan oefenen met hijsen en strijken van de zeilen, overstagen, gijpen en landingen. Halverwege de dag komen we terug op de Hoop voor de lunch. Daarna blijven de jongste verkenners op de kant om uit te rusten.
Als we ’s middags terugkomen hebben de koks de reeds de barbecues aangestoken, nadat ze vanochtend boodschappen hebben gedaan. Om 5 uur zitten we ronde vuurtjes en gaan de hamburgers, worstjes en broodjes de roosters op. Na de maaltijd spelen we een spel op de kant: tjukbal, dikke berta en de ninja challenge. We sluiten af met de Evening Coffee, poetsen de tandjes en gaan te kooi.

Dinsdag 30 juli

De verkenners hebben een coup beraamd met Jonas als schipper. Zijn eerste daad is dat het feestteam de jongens komt wakkerzingen. Niet veel later springen de jongens van links naar rechts door het ruim. Het is alweer de laatste dag op onze ligplaats aan de Langstaarter Poelen dus we breken ons kamp weer af en laden alles in de Hoop. Dan krijgen we bezoek van The Black Panter. Hij wil in de voetsporen van zijn vader treden om zo de Soul stone in handen te krijgen, waarmee we Little Big Bear kunnen verslaan. Hiervoor moeten de jongens langs diverse stammen om te bewijzen dat zij en daarmee ook Black Panter zijn taak waardig is.
De tocht loopt door Sneek, waar de jongens inkopen kunnen doen. Vanavond zullen ze niet op de Hoop slapen, maar in hun vlet. Elke bak moet dan voor zichzelf zorgen en ook hun eigen eten maken. Op de Zwarte en Witte Brekken krijgen ze allemaal een steiger aangewezen. Vanuit Sneek is dat nog een stuk varen door een lange vaart. Gelukkig hoeven ze dat niet helemaal te wrikken of roeien, maar zijn er hulpvaardige boten die de jongens willen slepen. Gedurende de dag neemt Pim de leiding weer over, dus de coup is mislukt.

Woensdag 31 juli

Als de jongens ontwaken is het even wennen. Niet alleen liggen ze niet in de Hoop, maar het is ook een graad of 10 kouder dan de afgelopen weken. Dat betekend lange broeken en truien, hoewel sommigen vast houden aan de zomerse korte broek. Om 10 uur melden de jongens zich bij het verzamelpunt, waar Ironman ze staat op te wachten. Hier leveren ze hun slaapzakken in zodat die droog blijven en varen ze door het dorpje IJlst naar Heeg. Dan is er onweer opkomst, dus worden de vletten door onze motorboten opgepikt en naar de Hoop gesleept die aan een steiger ligt bij het eiland voor Heeg. Binnen in het ruim wachten we de bui af, terwijl we een spelletje spelen. Als avondeten hebben de koks een Indische rijsttafel gemaakt, waar we lekker van smullen. Na het avondeten is het weer opgeklaard en gaan we slepend verder naar de Swarte Walde, waar de steigers nog vrij zijn. Daar aangekomen drinken we nog wat en gaan te kooi.

Donderdag 1 augustus

De dag begint wat regenachtig, maar langzaam komt er af en toe ook een zonnetje tevoorschijn. Black Panter komt nog langs om de soul stone met de verkenners te verkrijgen. Hiervoor moet echter een offer gedaan worden. Gezamenlijk besluiten we een staflid en verantwoordelijke van de Hoop op te offeren en hij wordt van de Hoop gegooid en  Captain America komt langs en stuurt de jongens op pad. Op de kant bij Aldkarre komen ze een trainer tegen die ze leert met beperkt zicht vliegende objecten te gebruiken een vijand uit te schakelen. Met een bril van 2 plastic bekers moeten ze een aangegooide skippybal in een doel schieten, wat toch lastig blijkt te zijn. Daarna gaan ze naar jachthaven de Kuilaart. Hier leert Captain America de jongens een schild te gooien. Als iedereen deze in het doel weet te gooien, krijgen ze als beloning een ticket voor een warme douche. Fris en fruitig varen ze weer terug naar de Hoop. ’s Avonds hebben we een singsong in het ruim.

Vrijdag 2 augustus

Als we opstaan is het nog droog, maar tijdens het ontbijt begint het hard te regenen. Dit betekend binnen corveeën. Het blijft niet bij een bui, dus de rest van de ochtend blijven we op de Hoop en spelen spelletjes is het ruim. Na de lunch stormt Thor het ruim binnen. Hij had een goed gevecht in de buurt gehad, vandaar dat het wat regenachtig was. Dat was nu voorbij en nu wil hij samen met de verkenners de laatste infinity stone bemachtigen en daarna Little Big Bear verslaan. De verkenners gaan op pad langs verschillende plaatsen uit de Noorse Kosmologie waar de Noorse goden hun helpen met het vinden van de steen. Nu moeten we allen nog een team sterke jongens hebben die de strijd aan willen gaan. Daarvoor heeft Thor een sterkste man competitie opgezet, waarbij Nino, Machiel en Youri als sterkste uit komen. Zij mogen nu de strijd aangaan met Thanos, die de mind stone in bezit had en ons liet geloven dat niet hij maar Little Big Bear achter de aanval op Friesland zat. Met de sterkste mannen en de Avengers gaan we naar hem opzoek en weten hem te verslaan. Nu is Friesland veilig en kunnen we de laatste dagen in rust genieten en daarna met een gerust hart terug naar Rotterdam.

Bekijk hier de foto’s