Skip to content

ZoKa 2018 – Deel 2

Zondag 22 juli
We krijgen bezoek van kapitein Flint en Charles Vayne. Ze hebben gehoord dat de Urca de Lima, een Spaans schip vol met goud, in de buurt is. Ze sturen de verkenners op pad om informatie in te winnen over de locatie. Snel worden de boten klaar gemaakt en daarna vertrekken de 5 vletten op sleep achter de motor tot ze op het Slotermeer zijn. Daar hijsen ze de zeilen, terwijl er een aantal skûtsjes vlakbij een wedstrijd varen. We zeilen het Slotermeer over en gaan naar Woudsend. Daar meren we af om te passagieren. Naast een bezoek aan de supermarkt worden er ook wat souvenirtjes gekocht. En iedereen kan ook een lekkere frisse douche nemen. Voordat we verder varen komen we nog wat lokale piraten tegen die ons na een opdracht wel wat informatie willen geven. We varen verder naar het Heegermeer en kruisen de Fluessen over naar het Swarte Walde vlak bij Koudum. Hier ligt de Hoop al op ons te wachten. Om 6 uur is iedereen bij de Hoop en gaan we eten. Na het eten spelen we een potje 4 velden trefbal en muurtikkertje. Als de zon langzaam onder de horizon zakt zoekt iedereen zijn kooi weer op, leest Arjen nog een stukje uit het verhaal voor en gaan we slapen.

Maandag 23 juli
Als we opstaan is het helaas helemaal wind stil. Na het gebruikelijke ochtendritueel houden we de roeiwedstrijden voor de Blauwe Wimpel. Eerst mogen de bakken nog even oefenen. Er zijn 3 races waarbij het om de snelheid gaat, de eerste over de lijn krijgt de meeste punten. Na de lunch is er nog een laatste race waarbij het om de stijl gaat, wie roeit het best, geeft de beste commando’s en voert de manoeuvres (zoals een achtje varen) als beste uit. Uiteindelijk winnen de Sternen de beker.

Als we op de kant we dweilbal en sponsjestrefbal spelen, komt opeens Neptunes en zijn trawant uit het water. Ze hadden een aantal jongens voor het eerst de evenaar zien passeren en komen deze nu dopen. Met water en meel wassen ze de landrottenlucht van ze af, waarna de jongens vanaf de Hoop via een glijbaan het water weer in glijden om ook het laatste restje af te spoelen. Vervolgens springen de andere verkenners ook het water om nog even lekker te zwemmen.

Bij het avondeten is ook Bram Kamps in ons kamp aangekomen, die vorige week nog met onze welpen op kamp was in Dongen. ’s Avonds gaat het kader zeilen, de rest van de groep schrijft een kaartje voor thuis, leest een boekje en speelt een spelletje. Zo kunnen ze een beetje bijkomen, want van het warme weer wordt je best wel moe.

Dinsdag 24 juli
Kapitein Flint komt ons vertellen dat hij Spanjaarden heeft gezien die de Urca de Lima beschermden. Hij stuurt de bakken erachteraan om ze te volgen en uiteindelijk de schat te veroveren. Maar nog voordat hij is uitgesproken, komt een van zijn ondergeschikten luid schreeuwend het ruim binnen: de Spanjaarden hebben alle riemen en zeilen uit de vletten gehaald, om te voorkomen dat wij ze achterna komen. Maar wij laten ons niet zomaar tegenhouden, dus gaan we snel op pad.

Eerst langs een parelhandelaar die ook wat wrikriemen heeft, maar dan moeten de jongens wel eerst wat parels voor ze ophalen. Daarna komen we een paar gokkende Spanjaarden tegen, die wel om een paar riemen willen dobbelen. En net na Koudum ligt een Spaanse commandant wiens schildpad gered moet worden, als dank krijgen we een zeil. Daarna kunnen we op volle snelheid doorvaren. We kruisen het laatste stukje van de vaart naar de Morra uit en daarna groeperen we ons bij de Hoop, die ondertussen achter het eiland Kruispolle op de Fluessen voor anker ligt. Om niet op te vallen gaan de jongens met hun vlet in de haven van het eiland liggen. Per bak krijgen ze een paar lepels  en een schaal met chili con carne om samen leeg te eten. En volgens de oude traditie uit de VOC tijd mag de jongste “lens” roepen, waarna hij de bak mag leeg eten. Als alles op is, worden de boothuiken op de vletten gezet, zodat ze daar vannacht in kunnen slapen.

Woensdag 25 juli
Om 8 uur komt de staf ontbijt brengen. Daarna worden ze boten weer zeilkaar gemaakt en gaan we richting Heeg, want daar ligt de Spaanse vloot afgemeerd. De wind zwakt langzaam af, dus het laatste stuk worden er sleepjes geregeld door de bakken. Eenmaal in Heeg komt er een wilde zeeslag, met als resultaat dat alle Spaanse boten verslagen zijn en wij de schat in hadden hebben. Nu we toch in Heeg zijn, gaan we meteen douchen en passagieren. Alle bakken moeten zelf hun avondmaaltijd inkopen. Daarna varen ze naar het Gaastmeer, waar ze allemaal een eigen plekje krijgen. Daar koken ze hun eten en slapen ze net als gisteren in hun vlet.

Donderdag 26 juli
De bakken staan zelfstandig op, eten hun ontbijt en maken hun boot weer zeilklaar. Dan varen ze naar de Bombrekken, waar de Hoop ligt. Rond het middaguur zijn alle boten gearriveerd en de spullen weer opgeruimd, zodat we kunnen lunchen onder het activiteitendak dat de staf ondertussen al heeft opgezet. Als de boterhammetjes op zijn, neemt iedereen een uitgebreide plons. Het is vandaag tropisch warm en er is weinig wind, dus we blijven lekker lang in het water. Daarna gaan we allemaal in de schaduw van het activiteitendak liggen om een boekje te lezen of wat bij te slapen.

De koks zijn ondertussen hard bezig met onze avondmaaltijd, een heuse Indonesische rijsttafel. Ondanks het warme weer smaakt hij erg goed en met volle buiken gaan we aan het corvee. Daarna spelen we nog een potje non-stop-cricket. Voordat we gaan slapen kan iedereen nog een laatste plons nemen om op te frissen.

Vrijdag 27 juli
Met de schat in ons bezit rest ons nog maar 1 ding: het veroveren van het stadje Nassau, dat momenteel in handen is van de piraat Blackbeard. Eerst gaan we op diverse tactische punten de verdediging verzwakken. Met kanonnen worden schepen tot zinken gebracht in de haven. Door goed samen te werken plaatsen de jongens een aantal zware kanonnen op moeilijk bereikbare plaatsen, waarmee het fort wordt beschoten. Ook ontdekken we op een strand met mijnen waar Blackbeard zich verscholen houd. We zoeken zijn schip op, en verslaan het met een zwaardgevecht.

Er staat vandaag voor het eerste een lekker zeilwindje, dus daarna varen we nog even uit, dan kunnen we meteen nog wat andere schepen afschrikken. Als avondmaaltijd hebben we een barbecue, een echt feestmaal! Na het eten nemen we nog maar eens een duik om af te koelen voordat we onze kooien in gaan. De maansverduistering is helaas niet te zien want er hangen wolken voor.