Skip to content

ZoKa 2016 – Deel 2

Maandag 18 juli
Vandaag staat er een speciale activiteit op het programma voor groep 2 (Stormvogels en Aalscholvers): gorge walking. Dit doen we dit jaar voor het eerst, als een extra activiteit. Hiervoor moeten nog wat vroeger op, om half 10 moeten we verzamelen bij Dinas Rock. Daar stroomt het zelfde riviertje langs, dat ook door de grot stroomde waar we gisteren door kropen. Daar aangekomen ontmoeten we onze begeleiders, die ons van wetsuits, helmen en zwemvesten voorzien. Daarna lopen we naar de rivier en mogen ons achterover het water in laten vallen. Daarna lopen en zwemmen we door de rivier. Daarna gaan we stroomopwaarts een zijrivier in. Daar moeten we over rotsen klauteren, kruipen door een grot en door watervallen omhoog klimmen. Aan het eind zijn 2 grotere watervallen, met een grote pool eronder. Vlak naast de watervallen springen we omlaag. De hoogste sprong is zo’n 3,5 meter, best hoog! Daarna lopen we moe en voldaan weer terug naar de busjes. De verkenners hebben genoten van deze gave activiteit. Na de lunch rijden we naar Abergavenny, waar we de kerk, een kasteel en een museum bezoeken. En de jongens mogen nog wat lekkers kopen in de supermarkt.

De andere groep ging voor een laatste keer klimmen. We waren lekker vroeg, dus voor de lunch was iedereen al naar boven geklommen. ’s Middags zijn ze nog een keer omhoog gegaan en ook iedereen is weer naar beneden geabseild.

’s Avonds arriveren onze welpenleiders Erik en Victor in het kamp. Na een geslaagd welpenkamp zullen ze de rest van verkennerskamp met de leiding meedraaien. Ook oud schipper Tom Oostra komt in het kamp.

Dinsdag 19 juli
De groepjes wisselen van programma ten opzichte van gisteren. Het is vandaag nog warmer dan gisteren. Als we van het kampterrein wegrijden is het al 24 graden. In de loop van de dag loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden. Wie zegt dat het geen mooi zomers weer kan zijn in Wales? Voor het Gorge walking is het uitstekend weer. De rivier bied verfrissing, en het is niet koud als je er weer uit moet. Ook deze groep heeft het uitstekend naar zijn zin met het klauteren over de rotsen en het plonsen in het water.

De klimmers waren blij dat er nog een verfrissend briesje stond, waardoor het ook daar goed uit te houden was. Ook vandaag is iedereen weer omhoog geklommen en het abseilen werd ook enthousiast gedaan.

Bij terugkomst op het kampterrein neemt iedereen nog een verfrissende plons in het beekje voordat we gaan eten. Na weer een lekkere maaltijd klaargemaakt door onze koks Hans en Raymond houden we een singsong onder leiding van Tom op zijn gitaar. Ook Raymond speelt mee op de gitaar, en zeearend Bram op de accordeon en Erik op de cajon. We zingen een hoop Engelse liedjes, ook weer een paar nieuwe en uiteraard een paar klassiekers van een Engelandkamp, zoals de Leaving of Liverpool.

Woensdag 20 juli
Ondanks dat we een drukke dag hebben, kunnen we weer op de normale tijd opstaan. We gaan verhuizen naar ons tweede kampterrein. Tom naar ons kamp gereden met een vrachtbusje en heeft geregeld dat hij nog mee kan rijden, voordat hij weer terug gaat naar Londen. We hoeven hebben dus veel ruimte over, waardoor we niet heel de keuken uit elkaar hoeven te halen. Na het ontbijt beginnen we meteen met het afbreken van de tenten. Als alle algemene tenten zijn afgebroken, gaan de bakken hun eigen tent leegruimen en afbreken. Even na 11 uur zit alles in de busjes/aanhangers en vertrekken we. We verlaten Wales en gaan Engeland in, naar het kleine plaatsje Mordiford. Daar aangekomen gaan we alles wat we vanochtend hebben afgebroken weer opnieuw opzetten. De verkenners werken goed mee en tegen vieren staat alles weer en is er tijd om te spelen in de rivier de Lugg die langs ons kampterrein loopt. De jongens beginnen meteen met het bouwen van een dam.

Na het eten kunnen de jongens nog wat spelen op het veld. Een deel is aan het voetballen, de rest doet een potje volleybal. Omdat we nu niet meer in een dalletje zitten, kunnen we bij de avondsluiting genieten van een mooie ondergaande zon.

Vanochtend zijn de zeearenden vanaf ons kampterrein bij Crickhowel al wandelend vertrokken voor een trektocht van 6 dagen naar ons kampterrein in Mordiford. Onderweg gaan ze nog een bijzondere activiteit doen vlak bij Langorse Lake en zullen ze voornamelijk wild kamperen, wat hier is toegestaan.

Donderdag 21 juli
Met de verhuizing is ook ons tweede kampdeel begonnen. We verruilen het klimmen voor kanoën. Onze Engelse vriend Peter Daines heeft voor ons weer de kano’s geregeld, 4 canadeese kano’s en verder 1 persoons kajaks. Groep 1 (Meeuwen en Aalscholvers) begint met het kanoën vanaf het kampterrein. Na een korte instructie kanoën op stromend water gaan we op pad. Voor veel jongens is het even wennen hoe de kano’s reageren en wat het stromende water met je kano doet, maar in de loop van de dag hebben de meesten het al aardig onder de knie. Na de lunch in een weiland langs de rivier wordt er van kano’s gewisseld en gaan we verder. We oefenen nog een keer wat je moet doen als je omslaat in een kano. Vlak voor we arriveren in Hoarwithy krijgen we nog een klein buitje maar daar maalt niemand om.

Groep 2 brengt een bezoek aan Hampton Court Castle and Gardens, vlak bij Leominster. Dit is een kasteel uit de 15de eeuw. In de loop van de jaren is er een hoop bijgebouwd en vervangen, en zijn er ook mooie kasteeltuinen aangelegd. In de ochtend krijgen we een rondleiding door het kasteel en na de lunch lopen we nog verder door de tuinen. Ook erg leuk was het doolhof, met een geheime gang naar het midden, die je van achter de waterval kon bereiken.

’s Avonds spelen we een partijtje non-stop cricket.

Vrijdag 22 juli
De programma’s worden weer gewisseld. Het is vandaag iets warmer en zonniger, ideaal kano weer. Tijdens het kanoën wordt er ook leuk gespeeld. Zo worden alle kano’s naast elkaar gelegd en moet iedereen een rondje over de kano’s lopen. Dat gaat niet altijd goed, met een hoop lol en een nat pak als gevolg. Ook onderweg gaan de kano’s nog regelmatig om, maar dat maakt het (voor de meeste) alleen maar leuker. We verdwijnen er daardoor onbedoeld wat spullen naar de bodem en wordt de telefoon van Pim natter dan hij aan kon. Na het eten is er een voetbal en volleybal competitie.

Zaterdag 23 juli
We hebben vandaag een relatief rustig dagje. Na de opening maken we eerste de baks/groepsfoto’s, waarna in het zonnetje ontbijten. Daarna corvee en de aandacht. Vervolgens hebben we een sport en spel ochtend op het kampterrein. Er worden diverse spelletjes gespeeld zoals Jeu de Frisbee, mumselen, kogelstoten en een hindernisbaan.

Na de lunch gaan we naar Hereford, waar we per busje een stadswandeling maken land verschillende bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal en The Old House. Daarna mogen de jongens per bak nog een uurtje rondlopen. Sommigen kopen een souvenirtje, andere gaan op zoek naar Fish and Chips en iedereen brengt een bezoekje aan de supermarkt.

Als avondmaaltijd hebben we een barbecue. We hebben 5 groepjes met iedere en barbecue, waarop ze zelf hun hamburger, worstjes en eieren mogen bakken. Peter Daines en zijn vrouw Madge eten gezellig met ons mee. Peter en Pim moeten voor het einde van de maaltijd weg om alvast een paar kano’s weg te brengen voor het programma van morgen, omdat een van de kanotrailers die we lenen kapot is.