Wat zijn welpen

Het clubhuis van de welpen ligt in de Rotte en is een binnenvaarder (de Hoop) van meer dan 100 jaar oud. De welpen komen hier het hele brandweerjaar door op zaterdagochtend van 10:00 tot 12:30 om samen spellen te spelen. De opkomst begint met een opening waarin we kijken of iedereen aanwezig is. Vervolgens gaan we naar het Bergsche Bos waar we zowel veld- als bosspellen spelen. Uiteraard mogen koken en knutselen hierbij ook niet ontbreken. Aan het eind van de opkomst sluiten we bij de Hoop.

Eens in het jaar varen wij ook met de Hoop zelf! Andere bijzondere opkomsten zijn bijvoorbeeld het bezoek aan een museum, een grote activiteit met andere welpengroepen uit de regio rond de Rotte of een opkomst op het eiland van de verkenners wat aan de Bergse achterplas ligt. De mogelijkheid om insignes te halen is er ook.

De opkomsten die we draaien staan in een thema, wat vier weken lang duurt. Voorbeelden hiervan zijn: Mexico, geheim agent, Star Wars en de prehistorie. Altijd komt er wel een verassend figuur langs met een spannend verhaal waarbij hij de hulp van de welpen nodig heeft.

Het overkoepelende spelthema van de welpen is het Jungle Book.  Zo is er een echte welpenwet, heeft iedereen van de leiding een junglenaam en zijn de welpen in groepjes opgedeeld die nesten genoemd worden.

Opbouw van de groepde Hoop

De groep is opgedeeld in 4 nesten. Deze bestaan uit 5 tot 7 welpen en de leeftijd hierin varieert van 7 tot 11 jaar. De oudste twee welpen uit een nest worden de gids en helper genoemd. Zij kunnen de jongere welpen wegwijs maken binnen de groep en hebben ook een kleine verantwoordelijkheid. Zo is een van de taken het opnoemen van de welpenwet.